
İlk olarak devam maması ile yoğurdunuz yapmayı deneyin, sonra anne sütü ve sonrasında da günlük pastörize süt ile yapabilirsiniz.
Mayalama yaparken öncelikle hijyene dikkat etmek gerekir.
Mutlaka kuru ve temiz cam küçük kavonozlar kullanılmalı.Her günn 1 kavonuzu kullanırsınız. Kapağı açılmayan kavonozlar tazeliğini korur.
Tarifler yoğurt makinalarında da hazırlanabilir.
Unutmayın devam maması ile ya da anne sütü ile hazırladığınız yoğurtlar inek sütü ile hazırlanan yoğurtlar gibi katı olmayacaktır. Yoğurt tadı olması yeterlidir.
Devam Maması ile Yoğurt Yapımı
1 su bardağı (180 cc kadar ) suyu kaynatıp elinizin dayanabileceği sıcaklığa gelinceye kadar soğutunuz . İçine 8 ölçek devam maması (bebeloc- milupa ) koyup; iyice karıştırınız. Öncelikle sütümüz hazırlıyoruz. Sütü 3 küçük kavanoza paylaştırıyoruz.
1 tatlı kaşığı yoğurt ile 2-3 kaşık süt ile karıştırıyoruz.hazırladığımız bu karışımı yoğurt yapacağımız süte kavanozların kenarından yavaşca ilave ediniz.Kımıldatmadan üzerini örtünüz. 4-5 saat bekledikten sonra üzeri açınız. Sonra buzdolabında 5-6 saat dinlendirdikten sonra yoğurdunuz hazır. Afiyet olsun
Anne Sütü ile Yoğurt Yapımı
Eğer sütünüz fazla ise ve rahat bir şekilde sağabiliyorsanız; anne sütü ile yapılan yoğurt en zoru ama en sağlıklısıdır.
1 tatlı kaşığı Yoğurt mayasınız dolaptan çıktıktan sonra biraz beklemeli. Yeni sağılmış 1 çay bardağı anne sütü ile karıştırarak ılıştırıyoruz.Cam kavonoza konarak, 2 kat kağıt havlu ile sarılıp oda ısısında 4-6 bekletilmeli.Sonra buzdolabında 5-6 saat dinlendirilmeli.
Günlük Süt ile Yoğurt Yapımı
Anne sütü yetersizse, devam maması ile yoğurt yapmaya ekonomik durumunuz uygun değilse yoğurdu 1 su bardağı günlük pastörize süt ile de yapabilirsiniz. Ancak alerji riski yüzünden biraz daha dikkatli ve alıştıra alıştıra vermekte fayda var .
200 ml süt, 1,5 tatlı kaşığı yoğurt
1,5 tatlı kaşığı yoğurdun üzerine sütten iki tatlı kaşığı koyarak karıştırın. Kalan sütü kaynama derecesine kadar ısıtın.Hafiften kaynamaya başlayacağı sırada altını kapatarak soğumaya bırakın. Serçe parmağınızı süte soktuğunuzda parmağınızı yakmayacak derecede ise sütlü yoğurt karışımını içerisine döküp karıştırın. Yoğurdu kaplara koyarak ağızlarını kapatıp mayalanmaya bırakın. Ben mayalanması için petek üzerine sararak bırakıyorum. 4-5 saat burada beklettikten sonra dolaba kaldırıyorum.
Bebeğiniz 9 aylıktan sonra; Evde yoğurt hazırlayamazsanız, katkı maddesi içermeyen, üzerinde katkısız doğal yoğurt yazan hazır yoğurtlardan ya da bebekler için özel olarak hazırlanmış yoğurtlardan da bebeğinize verebilirsiniz. (Ben FOÇA yoğurdu kullandım)